Planten delen met je buren doe je zo!

Planten delen met je buren doe je zo!

Lente is de tijd waarin de natuur ontwaakt uit haar winterslaap en terug volop begint te groeien. Een tijdje geleden kwamen we langs in de wijken om kennis te maken en om gratis (deel)plantjes uit te delen*. Ook deze kamerplanten kennen het ritme van de seizoenen en zullen binnenkort sneller beginnen groeien. In de lente en zomer is het dan ook het ideale moment om je planten te verpotten of te stekken. De wortels zitten dan in de groeifase waardoor eventuele beschadigingen snel kunnen herstellen en er minder kans is op rotten. 

Maar hoe begin je daaraan, aan plantjes stekken? Alle plantjes die we uitdeelden zijn gemakkelijk te stekken en dus ook gemakkelijk te delen met je buren. Lees de geïllustreerde handleiding voor het stekken van jouw plantje. Bij sommige planten heb je geduld nodig tot ze zelf kleine stekjes maken (zoals de graslelie of de pannenkoekplant). Andere planten doen dat niet maar als ze groter worden kun je wel een deel van de plant zelf afsnijden en er een stekje van maken (zoals sanseveria’s).

Hoe deel ik mijn stekplantje met mijn buren? Ook dat is heel eenvoudig. Ben je nieuwsgierig naar hoe de worteltjes van jouw stekje groeien, volg dan je eigen stekjes tot het moment dat je ze verpot. Als ze in een potje zitten kan je ze uitdelen aan je buren. Wie weet hebben je buren ook wel gezorgd voor een deelplantje en willen ze er wel eentje ruilen. Als je je plantje goed blijft verzorgen, zal het blijven groeien en zul je steeds stekjes kunnen blijven maken én delen. Je kan een stekje voor je raam zetten met een bordje erbij ‘deelplantje hier verkrijgbaar’, zo weten je buren dat ze bij jou terecht kunnen om een stekje te adopteren.  

Binnenkort organiseren we met Samen Buiten Buurten nog verschillende activiteiten. Het is ook altijd mogelijk om tijdens deze activiteiten je stekjes uit te delen aan je buren, bijvoorbeeld tijdens het plaatsen van onze gezellige koekoek-bankjes, tijdens het vertellen van natuurverhalen of na een muzikale wandeling in het groen. 

*Kreeg je nog geen plantje en wil je er toch graag eentje, dan kan je dit laten weten via het contactformulier op de website, een mailtje naar welkom@samenbuitenbuurten.be of bellen naar 03 78 10 16. 


(Her)ontdek 't klein parkske

Lees ook

Kruiden groeien en delen op je vensterbank

Kruiden groeien en delen op je vensterbank

Kruiden zaaien en planten in een bak voor op je vensterbank om te delen met je buren.

Biodiversiteit: de diversiteit van het leven

Biodiversiteit: de diversiteit van het leven

Over de schoonheid en het belang van biodiversiteit. Wat betekent biodiversiteit voor de natuur en het leven op aarde? Wat kan biodiversiteit voor ons als mens betekenen?

Workshop insectenhotels

Workshop insectenhotels

Samen knutselen en timmeren van insectenhotels.

Er hangt natuur in de lucht

Er hangt natuur in de lucht

Over het geluk van kamerplanten, huisdieren en de bacteriën in de lucht.

3 Goede Dingen in de Natuur

3 Goede Dingen in de Natuur

Een leuke oefening: een week lang, elke dag 3 goede dingen opmerken in de natuur vergroot onze verbondenheid met de natuur.

(Her)ontdek 't klein parkske

(Her)ontdek 't klein parkske

Samen met natuurgids Bart Backaert ontdekken we de geheimen van 't klein parkske.

(Her)ontdek Park Schelfhout

(Her)ontdek Park Schelfhout

Samen met natuurgids Bart Backaert ontdekken we de eetbare planten in parktuin Schelfhout.