3 Goede Dingen in de Natuur

3 Goede Dingen in de Natuur

In het project van Samen Buiten Buurten willen we graag de handen in elkaar slaan met de natuur om mensen dichter bij elkaar te brengen en eenzaamheid tegen te gaan. De natuur is op veel plaatsen aanwezig, het enige wat je hoeft te doen is er de aandacht aan geven. Want hoe meer aandacht je eraan geeft, hoe groter je verbondenheidsgevoel met de natuur en hoe beter je jezelf zult voelen. Er bestaat hier een leuke simpele oefening voor.

Mensen hebben van nature de neiging  om een band te zoeken met de natuur en allerlei levensvormen om ze heen. Dit is een concept dat in de tweede helft van de vorige eeuw geïntroduceerd werd met de naam biofilie. Letterlijk betekent biofilie “houden van wat leeft”. Het idee dat we verbonden zijn met de natuur is dus niets nieuw. Het feit dat we er baat bij hebben wanneer we die verbondenheid vergroten wordt tegenwoordig ook door onderzoek bevestigd.

We leven in verstedelijkt landschap en de natuur wordt hier wel eens over het hoofd gezien. Maar ze is er wel degelijk! De grondgedachte van 3 Goede Dingen in de Natuur opmerken, komt voort uit de waarde van ‘nabije natuur’ (je hoeft dus niet speciaal op reis naar de jungle). Om je verbondenheid met de natuur te vergroten kan je eens proberen om een week lang, elke dag 3 goede dingen in de natuur op te schrijven die je bent tegengekomen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dit deden hun verbondenheid met de natuur vergrootten, in tegenstelling tot een groep mensen die gewoon alledaagse dingen opschreven zoals wat ze die dag hadden gegeten.

Belangrijke elementen die vaak terugkwamen in de zinnen die mensen opschreven waren verandering, activiteit, gevoel en schoonheid. Het is bijvoorbeeld fijn om in de vroege lente de eerste krokussen en sneeuwklokjes uit de grond te zien komen of om de knoppen aan de bomen te zien veranderen in frisse groene bladeren. Het kan ook leuk zijn om een vogel te horen zingen, zijn tere borstje te zien bewegen wanneer hij krachtig zijn gezang laat horen. Heb je al eens opgemerkt dat elk seizoen zijn eigen geur heeft? Of misschien verwonder jij je graag over de mosjes tussen de stoeptegels. Iedereen merkt wel iets anders op en weet dat wat jij mooi vindt heel persoonlijk kan zijn.

Met aandacht en een open blik ontdek je de natuur in jouw buurt en vergroot je je verbondenheidsgevoel. Welke goede dingen in de natuur merkte jij al op vandaag?

Planten delen met je buren doe je zo!

Lees ook

Kruiden groeien en delen op je vensterbank

Kruiden groeien en delen op je vensterbank

Kruiden zaaien en planten in een bak voor op je vensterbank om te delen met je buren.

Biodiversiteit: de diversiteit van het leven

Biodiversiteit: de diversiteit van het leven

Over de schoonheid en het belang van biodiversiteit. Wat betekent biodiversiteit voor de natuur en het leven op aarde? Wat kan biodiversiteit voor ons als mens betekenen?

Workshop insectenhotels

Workshop insectenhotels

Samen knutselen en timmeren van insectenhotels.

Er hangt natuur in de lucht

Er hangt natuur in de lucht

Over het geluk van kamerplanten, huisdieren en de bacteriën in de lucht.

Planten delen met je buren doe je zo!

Planten delen met je buren doe je zo!

Wil je je buren leren kennen en meer groen in huis halen? Lees dan zeker verder!

(Her)ontdek 't klein parkske

(Her)ontdek 't klein parkske

Samen met natuurgids Bart Backaert ontdekken we de geheimen van 't klein parkske.

(Her)ontdek Park Schelfhout

(Her)ontdek Park Schelfhout

Samen met natuurgids Bart Backaert ontdekken we de eetbare planten in parktuin Schelfhout.